Verdens slemmeste visdomsord

«Du må elske deg selv før noen andre kan gjøre det».

Det har du sikkert hørt. Kanskje også da du minst trengte å høre det. Da du hadde det aller tøffest, var aller mest usikker på din egen verdi som menneske og aller mest trengte at noen andre satte pris på deg. Da kom det en eller annen dust og sa til deg at INGEN kunne elske deg, siden du ikke klarte å gjøre det selv. Man kan kverne lenge på den tanken der.

INGEN kan elske deg. De KAN ikke elske deg. Det går rett og slett ikke an. Du har kanskje levd i to eller tre tiår, og har aldri opplevd å elske deg selv helt. Og, derfor kan INGEN elske deg. Hvordan skal man tro på at man plutselig kommer til å bli bra igjen, plutselig kommer til å se på seg selv som et bra menneske og plutselig begynne å ELSKE seg selv når man aldri har gjort det før? Hva hvis det er innbakt i lidelsen din at du rett og slett ikke ELSKER deg selv? Å elske er jo ganske dramatisk. Du skal ikke bare like deg selv for å elske deg selv, og hvis du ikke en gang liker deg selv, er det jo ikke særlig sannsynlig at du skal begynne å ELSKE deg – at du skal rekke det – før du dør. Når bare likingen ser ut til å kunne ta ti år til. Og så beundringen. Og så kjærligheten. Og så elskingen – helt til slutt. Kanskje fortjener du å bli elsket den siste dagen før du dør, når du endelig har klart å komme til elskingen. Men, det er ikke sikkert du rekker det før en sykdom eller lastebil kommer og tar deg. Er det ikke en vemmelig tanke at ingen noen sinne skal kunne elske deg? Jeg vil jo ikke noe annet enn å bli elsket. Når noen prøver å trøste meg med at INGEN KAN ELSKE MEG – så hjelper det ikke spesielt mye. Det blir jo ikke noe lettere for meg å elske meg selv når noen forteller meg at INGEN kan elske meg.

I natt kom det en tanke til meg, som var ganske interessant. Den var at visdomsordet kanskje er misforstått og misbrukt. Det er ikke sikkert det som menes er at ingen kommer til å elske deg før du elsker deg selv, for det ville rett og slett vært for merkelig og for trist til at jeg ønsker at det skal være sant. Det betyr jo at en mamma, som automatisk elsker barnet sitt, bare plutselig slutter å elske barnet sitt når barnet får dårlig selvbilde. Eller at en hver kjæreste bare plutselig slår opp hvis kjærester blir utsatt for et traume som fører til psykiske problemer. Det er jo ofte sant, men jeg nekter å tro at absolutt alle mennesker i hele verden er så idiotiske at de bare stikker av med én gang partneren får en slik utfordring. Dessuten er jeg ganske så sikker på at jeg har mye erfaring med å elske noen som ikke elsker seg selv, og jeg tror ikke noe på at jeg er den ENESTE I HELE VERDEN som er i stand til noe slikt.

Så. Nå skal jeg prøve å tolke det stygge, teite visdomsordet litt. Se for deg at du ikke elsker deg selv, men at du elsker en gutt med blå jumpsuit og svart halvlangt hår. Han elsker også seg selv. Både du og han gir ham kjærlighet, dere pøser på med kjærlighet fra begge veier. Han koser seg med tid for seg selv, koser seg med deg, ber deg gjøre ting med ham fordi han unner seg selv kjærlighet, samtidig som han gir litt kjærlighet til deg også. Han får to store hjerter over hodet, ett fra seg selv og ett fra deg.

Du derimot, i rosa jumpsuit og lyst halvlangt hår, elsker bare ham. Siden han elsker deg også, har du ett hjerte over hodet, men ikke to. Han gir deg kjærlighet, men noen ganger er han for seg selv for å gi seg selv kjærlighet, og da er du alene uten noe kjærlighet i det hele tatt. Du kan bare kose deg når du er sammen med ham, hver gang han går blir det ukoselig. Du ber ham aldri gjøre ting for deg, for du føler ikke at du fortjener det, men han ber deg ofte gjøre for ham, så det blir urettferdig siden dere er to om å sørge for hans velvære og bare én om å sørge for ditt. Du vil automatisk føle deg mindre elsket enn det han gjør, siden han tross alt har to hjerter over hodet sitt mens du bare har ett.

valentina
Hvis du da er sammen med en litt utålmodig type som mangler empati, kommer han til å forlate deg etter ganske kort tid fordi han synes du er klengete eller sutrete. Hvis ikke, kommer han hele tiden til å vise misnøye på en måte som gjør deg redd for at han skal forlate deg når som helst. Du blir selvfølgelig helt desperat etter å beholde ham, siden han er den eneste i hele verden som elsker deg – og hvis han går sin vei, har du null hjerter over hodet og blir forlatt i stummende mørke, mens han har sitt eget i behold. Du vil derfor begynne å tilpasse deg ham så mye du bare klarer, og forandre deg på alle måter han måtte ønske seg. Hvis han i tillegg mangler empati, kommer han til å utnytte dette så mye han bare kan og forme deg i sitt bilde. Han kommer til å fjerne seg fra vennene dine, hvis du har noen, og han kommer til å få deg til å kjempe så hardt for ham at hvis han skulle finne på å gå like vel, husker du ikke hvem du var før dere møttes. Du har forandret deg så mye, og jobbet så hardt, at du ikke lenger vet hvor du kommer fra. Når det han har laget er ferdig, og han ikke er fornøyd med verket sitt og kaster deg i søpla, kommer du til å bli værende i søppelet MEGET lenge.

MEGET.

MEGET.

Lenge.

Derfor tror jeg på at å elske seg selv før man elsker noen andre, kan være veldig lurt. Det stemmer ikke at man må elske seg selv før noen andre kan gjøre det, det er noe bare veldig ufølsomme mennesker ville sagt. Men, det er definitivt lurt å ikke begynne å elske noen andre uten at du elsker deg selv. Da kan du nemlig finne på å elske deg selv i stykker, eller havne i gale hender uten å vite det selv. Hvis du elsker deg selv er det lettere å komme seg vekk når noen behandler deg dårlig, å holde fast på sin egen personlighet så man ikke blir et vrak hvis man blir forlatt, samt få en følelse av at kjærligheten de to veiene er noe lik.

Ellers kan man selvfølgelig prøve å inngå et kjærlighetsforhold med en annen som heller ikke elsker seg selv. Da kan dere bli avhengig av hverandre, og det er jo litt artig.

Reklame

9 thoughts on “Verdens slemmeste visdomsord

 1. Ja, det har jeg hørt. Jeg har vært innlagt og fratatt alt, og fått beskjed om at jeg må elske meg selv før andre kan gjøre det. Det er ikke rettferdig, og i beste fall halve sannheten. Det er mennesker som ikke er glad i seg selv, som også blir elsket. Jeg er en sånn datter og søster. Det handler også om at de som elsker liker seg selv godt nok tror jeg. At de har en omsorg og respekt, nettopp fordi de respekterer seg selv og vil «behandle andre som de ville blitt behandlet seg selv». Det er også et visdomsord, men jeg liker det langt bedre.

  • Absolutt! Og jeg tenker at å nekte å ta imot kjærlighet fra andre, eller tenke at man ikke fortjener å bli elsket, slik som utdelerne av dette fantastiske sitatet påstår, ikke akkurat kommer til å gjøre det lettere å elske seg selv. Hvordan skal man klare å elske seg selv hvis man ikke en gang klarer å ta imot andres kjærlighet? Å tørre å bli elsket må jo være et skritt i riktig retning.

 2. TAKK! Har hele livet gyst litt innvending av folk som sier dette. Tidenes dummeste ordspråk, uten vil. Her satte du ord på det (på din sedvanlige, satiriske, overdrevne måte).

 3. Veldig godt skrevet! *Ler*
  På vei inn i mitt 45 år har jeg omsider kommet til den konklusjonen at jeg er bra nok. Jeg er ikke fantastisk eller perfekt, jeg elsker ikke meg selv så veldig, men på en god dag liker jeg meg selv og syns at jeg er slett ikke verst. På en dårlig dag aksepterer jeg at jeg er meg og at det er greit selvom ikke livet svinger. Det tok noen år å komme her, men fy flate for en utrolig frihetsfølelse det gir meg. P.S.noen elsket meg da jeg hatet meg også.

  • Bra at noen elsket deg da du hatet deg! Jeg tror ikke at det blir lettere å elske seg selv hvis man _nekter_ å ta imot kjærlighet fra andre fordi man tenker «nei jeg fortjener ikke kjærlighet når jeg har slikt et dårlig selvbilde». Å la noen andre elske en, må jo være et godt skritt på veien.

 4. Det er så sant som det er sagt, Live! Hvis man ikke liker seg sjøl og i hvert fall ikke er bittelitt glad i seg sjøl, er man et lett bytte for en psykopat f.eks. Man mister det lille man har av seg sjøl fordi de utnytter de svakeste sidene dine og det lille du har av selvrespekt blir revet i filler. Vær glad i deg sjøl før du går inn i et forhold. Elske er et veldig sterkt ord for meg, men det holder kanskje å være glad i. P. S. Jeg er kjempeglad i ungene mine selv om jeg ikke kan fordra meg sjøl. 😉

  • En person med ekstrem selvrespekt kan umulig være så veldig interessant for en psykopat, nei. Da vil den jo komme til å motarbeide psykopaten støtt og stadig, og være uinteressant som prosjekt. Det er skummelt, for når man i utgangspunktet kunne trenge å bygge seg oppover, blir man isteden revet enda lengre ned enn man var.

   Hahaha! Det er bra at man kan være glad i sine barn selv om man ikke ELSKER seg selv.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s